24 Δεκεμβρίου 2010

Κοινός αγώνας των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς

ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ «ΚΕΡΔΟΥΣ» ΚΑΙ ΤΗΣ «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»

Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα των εργαζόμενων στις μεταφορές ενάντια στην υποβάθμιση των δημόσιων συγκοινωνιών, τις βάρβαρες περικοπές και την συντριβή των εργασιακών δικαιωμάτων, στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ. Η «Ιερή Συμμαχία του Μνημονίου», κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ επιχειρούν να καταργήσουν τα ελάχιστα ψήγματα, δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών που έχουν απομείνει στην Ελλάδα. Να παραδώσουν τον δημόσιο πλούτο στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, ελληνικά και ξένα ώστε να απαλλαγεί το κράτος από κάθε «κοινωνικό βαρίδι» σε όφελος των «δανειστών», των τραπεζιτών και των βιομηχάνων. Με το νομοσχέδιο για τις συγκοινωνίες (ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΟΣΕ, ΜΕΤΡΟ), σταματούν να επιδοτούν τις δημόσιες συγκοινωνίες οδηγώντας τες στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση.

Για αυτό και ρίχνουν τόνους λάσπης, για τους δήθεν παχυλά αμειβόμενους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες. Εμφανίζουν «μεικτούς» μισθούς ως καθαρούς, αποκρύβουν τις παχυλές αποδοχές των μεγαλοστελεχών, θέλουν να μας πείσουν ότι για όλα φταίνε οι εργαζόμενοι σε αυτές.

23 Δεκεμβρίου 2010

Όλοι την Πέμπτη 23/12 στη συναυλία στην Κερατέα

Όλοι την Πέμπτη 23/12 στη συναυλία στην Κερατέα στις 7.00 μμ (κόμβος Μητραντώνη).
Προσυγκέντρωση των σωματείων στις 6.30 μμ στον κόμβο της Κακιάς Θάλασσας επί της Λαυρίου και πορεία στο χώρο της συναυλίας

Εδώ και 10 μέρες ο λαός της Κερατέας δίνει ένα ηρωικό αγώνα ενάντια στις δυνάμεις καταστολής που εγκατέστησε η κυβέρνηση στην περιοχή για να υπερασπίσει τους εργολάβους και να επιβάλει την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην προστατευμένη αρχαιολογική και χαρακτηρισμένη ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή του Οβρυόκαστρου.

Τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα, οι σφαίρες καουτσούκ, η πυροσβεστικές αντλίες, η θερμική ανίχνευση ανθρώπων που δοκιμάστηκαν καθώς και η απίστευτη βιαιότητα, οι συλλήψεις και οι κατασκευασμένες κατηγορίες, οι παραπομπές με τον τρομονόμο, όχι μόνο δεν έκαμψαν την αντίσταση των κατοίκων αλλά αντίθετα ακόμα πιο μαζικά στηρίζουν το μπλόκο με συμμετοχή πολλών εκατοντάδων ανθρώπων νύχτα - μέρα για να μην επιτρέψουν την έναρξη των, εκτός όλων των άλλων, αυθαίρετων και παράνομων εργασιών.

16 Δεκεμβρίου 2010

Ανακοίνωση για την μεγαλειώδη Απεργία και τη συνέχιση-κλιμάκωση του αγώνα

Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων σε ανακοίνωσή του μετά την μεγαλειώδη Απεργία της 15 Δεκέμβρη, καλεί:
· Την Πέμπτη 16/12 ο συντονισμός σωματεία θα εκφράσει τη συμπαράστασή του στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΕΘΕΛ και τη στήριξή μας στον αγώνα που δίνουν για υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και για δημόσιες συγκοινωνίες για όλο το λαό.

· Την Πέμπτη 16/12, στις 11.00 π.μ. θα γίνει μαζική παράσταση του Συντονισμού στα γραφεία της ΓΣΕΕ και θα επιδοθεί το ψήφισμα των σωματείων και θα δηλωθεί η απαίτηση για απεργιακή κινητοποίηση διαρκείας.

· Την Παρασκευή 17/12 στις 5.30 μ.μ. ο Συντονισμός διοργανώνει μαζικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στα Προπύλαια.

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΩΡΑ- ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ – ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συντονισμού για την απεργία και την καταστολή:

Χαιρετίζουμε τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στη σημερινή πανεργατική απεργία, τη συγκλονιστική παρουσία στο πανεργατικό συλλαλητήριο και ιδιαίτερα στο κάλεσμα του Συντονισμού για συγκέντρωση στο Μουσείο - πολυτεχνείο, τη μαχητικότητα και το σθένος με το οποίο αντιστάθηκαν στις αλλεπάλληλες επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής, τη μαζική παρουσία της νεολαίας στο πλευρό των εργαζομένων παρά τις συνεχείς επιθέσεις που δέχτηκαν για άλλη μια φορά τα φοιτητικά μπλοκ.

Παρ’ όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Μνημονίου και της τρόικα ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ να διαλυθεί η πορεία από τις δυνάμεις καταστολής, η πορεία έγινε, η Βουλή των κοινοβουλευτικών πραξικοπημάτων βρέθηκε περικυκλωμένη από την εργατική αγανάκτηση, η Αθήνα πλημμύρισε από τα ποτάμια της εργατικής και λαϊκής οργής.

Η σημερινή μεγαλειώδης απεργία και διαδήλωση θέτει άμεσα το ζήτημα της κλιμάκωσης των απεργιακών αγώνων. Απέναντι στα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και την απόπειρα να αναιρεθεί το σύνολο των κατακτήσεων της εργατικής τάξης δεν χωρά άλλος δρόμος από τη πάλη για τη συνολική ανατροπή του Μνημονίου, των νόμων που έχουν ψηφιστεί , από το σφαγείο κυβέρνησης - ΕΕ – ΔΝΤ. Απαιτεί να φύγει αυτή η κυβέρνηση κάτω από την αποφασιστική πάλη του λαού, τη μαζική κατακραυγή των εργαζομένων.

14 Δεκεμβρίου 2010

Για τις δυνάμεις καταστολής

Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Αθήνας - Πειραιά, καταγγέλλει το όργιο καταστολής και αστυνομικής βίας που έχει εξαπολυθεί από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια όλων των τελευταίων διαδηλώσεων εργαζομένων και νεολαίας. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τη διοίκηση της Αστυνομίας ότι δεν θα ανεχτούμε την προκλητική παρουσία των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης και πορείας των σωματείων, τις προληπτικές συλλήψεις, τους ξυλοδαρμούς, τη δράση προβοκατόρικων ομάδων ασφαλιτών με πολιτικά και το χημικό πόλεμο. Η λαϊκή οργή έχει ξεχειλίσει.
Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πλήρη πολιτική ευθύνη για τέτοιες πρακτικές, που μόνο σε δικτατορικά καθεστώτα συναντά κανείς και είναι υπεύθυνη για ό,τι συμβεί κατά τη διάρκεια της μεγαλειώδους απεργιακής κινητοποίησης και πορείας της 15/12. Δηλώνουμε ότι τα μπλοκ του Συντονισμού θα λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο περιφρούρησης της πορείας και δυναμικής απάντησης σε κάθε αστυνομική ή άλλου τύπου πρόκληση.

13 Δεκεμβρίου 2010

Όλοι στον Αγώνα! Όλοι στις Απεργίες και στάσεις εργασίας, Τρίτη και Τετάρτη

Συμμετοχή στην 3-ωρη στάση εργασίας, Τρίτη 14 Δεκέμβρη, μέρα ψήφισης του νομοσχέδιου-έκτρωμα για τα εργασιακά.
Ο Συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην τρίωρη στάση εργασίας 12.00 έως 3.00, και καλεί σε προσυγκέντρωση στα προπύλαια στις 12.30.

Πανεργατική Απεργία Τετάρτη 15 Δεκέμβρη
Να κάνουμε την οργή μαζικό κίνημα ανατροπής! Στις 15 Δεκέμβρη απεργούμε όλοι!
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Μουσείο-Πολυτεχνείο 10.30 π.μ.

12 Δεκεμβρίου 2010

ΒΗΜΑ: Οι ΔΟΛιες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας θα πέσουν στο κενό

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Το πογκρόμ απολύσεων εργαζομένων – συντακτών, υπαλλήλων, τεχνικών- συνεχίζεται στο συγκρότημα ΔΟΛ καθώς την Παρασκευή η διεύθυνση Ψυχάρη ανακοίνωσε την απόλυση 21 δημοσιογράφων της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, παρά τις περί του αντιθέτου «υποσχέσεις» που είχε διατυπώσει παράλληλα με την ανάκληση του προηγούμενου γύρου δεκάδων απολύσεων, μετά την απειλή απεργίας στον όμιλο. 

Για να επιτύχει τις επιδιώξεις της, η εργοδοσία του Ψυχάρη έχει περάσει πλέον από το επίπεδο του ωμού εκβιασμού και της τρομοκράτησης των εργαζομένων στο επίπεδο της κυνικής εξαπάτησής τους, όταν προχώρησε σε εσπευσμένο κλείσιμο της ύλης της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ της ερχόμενης Κυριακής 12 Δεκεμβρίου, και στο τύπωμά της, με την άγνοια των εργαζομένων για τα επικείμενα σχέδιά του, και κατόπιν ανακοίνωσε τις απολύσεις! Νόμιζε προφανώς ότι με αυτό τον ΔΟΛιο τρόπο θα υπερβεί το σκόπελο της άμεσης απεργιακής απάντησης των εργαζομένων και τον κίνδυνο μη κυκλοφορίας στα περίπτερα της εφημερίδας.

8 Δεκεμβρίου 2010

Ψήφισμα της Παναττικής Συνέλευσης Σωματείων Συντονισμού

-Η επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Με μια νέα επιχείρηση «ΣΟΚ και ΔΕΟΣ» επιδιώκουν να περάσουν σε χρόνο ρεκόρ την πλήρη κατεδάφιση των εργατικών δικαιωμάτων, την εμπορευματοποίηση κάθε δημόσιας κοινωνικής παροχής, την εγκαθίδρυση καθεστώτος απόλυτης εργοδοτικής τρομοκρατίας και καταστολής.

-Με μπαράζ ν/σχεδίων προωθούνται η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, της υγείας, της παιδείας, των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ, καταργούνται οι ΣΣΕ και αντικαθίστανται από ατομικές συμβάσεις αποικιακού τύπου, «απελευθερώνονται» οι απολύσεις. Αυξάνεται τρομακτικά η φτώχεια, η ανεργία και η ελαστική εργασία.

-Μαζί με τη μισητή τρόικα των μαφιόζων-τοκογλύφων «δανειστών», υπογράφουν τον πιο κανιβαλικό προϋπολογισμό εδώ και δεκαετίες! Περικόπτουν άγρια κάθε είδους κοινωνικές δαπάνες (πάνω από 4 δις € για δαπάνες παιδείας, υγείας, ΔΕΚΟ), μισθούς και επιδόματα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προγράμματα για δημόσιες επενδύσεις, επιχορηγήσεις στους δήμους. Φορτώνονται απίστευτα φορολογικά βάρη ύψους 7,8 δις ευρώ στις πλάτες της εργαζόμενης πλειοψηφίας, μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ, του πετρελαίου θέρμανσης κλπ.

-Από την άλλη μεριά δίνουν προκλητικά κίνητρα στο κεφάλαιο (φοροαπαλλαγές, κρατική επιδότηση εργοδοτικών εισφορών και θέσεων εργασίας, κατάργηση οποιουδήποτε κρατικού-νομοθετικού ελέγχου στο όνομα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας). Αυξάνουν δραματικά τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους. Μέσα στο 2011 θα ξοδέψουν 62 δισεκατομμύρια ευρώ για τόκους και χρεολύσια, πάνω από 1 δις € κάθε βδομάδα. Χωρίς το χρέος, το «έλλειμμα» των 20 δις του προϋπολογισμού θα γινόταν «πλεόνασμα». Μειώνουν δραστικά τη φορολογία των επιχειρήσεων από 24 σε 20%, με αποτέλεσμα μείωση των κρατικών εσόδων κατά τουλάχιστον 535 εκατομμύρια ευρώ. Συνεχίζουν την σπατάλη των εξοπλισμών για χάρη του ΝΑΤΟ και των εμπόρων όπλων, την αύξηση των δαπανών για την καταστολή των εργαζομένων, τα ρατσιστικά πογκρόμ.

5 Δεκεμβρίου 2010

Άμεσο Πρόγραμμα Δράσης του Συντονισμού

Σε μαζική σύσκεψη-συνέλευση πρωτοβάθμιων σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Δεκέμβρη στο ΕΜ Πολυτεχνείο, μετά από κάλεσμα 27 σωματείων, αποφασίστηκαν μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις.

Σε σχέση με το πρόγραμμα δράσης του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα Αττικής, για τις επόμενες μέρες καλούμε:

-Σε μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων και των σωματείων στην διαδήλωση για τα 2 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, την Δευτέρα 6 Δεκέμβρη, στις 4.00 μ.μ. στα Προπύλαια, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους και τις γενικές συνελεύσεις τους.

-Την Τρίτη 7 Δεκέμβρη, ημέρα άφιξης του διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομ. Στρος-Καν, συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 5.00 μ.μ. και πορεία στη Βουλή, όπου την ίδια ώρα θα κάνει ομιλία ο πρόεδρος του ΔΝΤ.

- Την Κυριακή 12 Δεκέμβρη, ημέρα που η κυβέρνηση και οι μεγαλέμποροι παράνομα αποφάσισαν να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα και 2η Κυριακή, ημέρα που οι εργαζόμενοι του εμπορίου, τα σωματεία και οι Ομοσπονδίες τους κήρυξαν απεργία, συγκέντρωση στις 9.00 π.μ. στο Σύνταγμα (γωνία Καραγεώργη Σερβίας), για να στηρίξουμε τα σωματεία στις διαμαρτυρίες και την απεργία τους.

- Την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη, συμμετέχουμε μαζικά στην Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία, και καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους εργαζόμενους στο Μουσείο-Πολυτεχνείο στις 10.30 π.μ. και σε μαζικό μπλοκ των πρωτοβάθμιων σωματείων με περιεχόμενο που συζητήσαμε στη συνέλευση και με ανακοίνωση θα δώσουμε άμεσα στη δημοσιότητα.

Αθήνα, 5 Δεκέμβρη 2010

Άμεσα θα υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση από την Παναττική Σύσκεψη-Συνέλευση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων σε σχέση με τη συζήτηση, τα αιτήματα και τις πρωτοβουλίες του Συντονισμού.

Απεργία 20 Μάη 2010