21 Μαΐου 2010

Ανακοίνωση για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας της 20 Μάη

1. Η μεγάλη επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της 20ης Μαΐου και οι ογκώδεις διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα δείχνουν ότι η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι και ο λαός της Ελλάδας απορρίπτουν καθολικά το νομοσχέδιο Λοβέρδου για την κατακρεούργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και αναγκών τους. Δείχνουν επιμονή και αποφασιστικότητα στη διεξαγωγή ενός παρατεταμένου αγώνα για την κατάργηση του Μνημονίου που επιχειρεί να επιβάλει η οικονομική χούντα κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΔΝΤ και ΕΕ. Δείχνουν ότι δεν πέρασε η προσπάθεια κατατρομοκράτησης των εργαζομένων με το όργιο καταστολής της κυβέρνησης ενάντια στη μεγαλειώδη διαδήλωση της Αθήνας στις 5 Μαΐου. Δείχνουν, επίσης, ότι δεν πέρασε και η προσπάθεια κατασυκοφάντησης του εργατικού και λαϊκού μαζικού κινήματος φορτώνοντας του την εγκληματική δολοφονία των τριών εργαζομένων της Μαρφίν από σκοτεινούς μηχανισμούς που λειτούργησαν αντικειμενικά σαν προβοκάτορες.


2. Μεγάλη κατάκτηση από την απεργία και τις διαδηλώσεις της 20ης Μαΐου είναι το γεγονός ότι το εργατικό και λαϊκό μαζικό κίνημα απέτρεψε με αποφασιστικότητα το σχέδιο ενός νέου βίαιου αστυνομικού χτυπήματος, με στόχο την καταστολή και διάλυση των συγκεντρώσεων. Ταυτόχρονα, ότι περιφρούρησε τις πορείες από τη δράση ομάδων τυφλής βίας, απομονώνοντας όποια στοιχεία επιχείρησαν να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

3. Η συγκέντρωση στο Μουσείο και το μπλοκ του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, με το ταξικό πλαίσιό του, με την ενωτική του τακτική, αγκαλιάστηκε και πάλι από χιλιάδες εργαζόμενους. Επέβαλε την παράδοση του ψηφίσματός του στη Βουλή. Δεν το έκανε μόνο για συμβολικούς λόγους. Απαιτεί να κατατεθεί και να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στην Ολομέλεια, με λόγο στους εκπροσώπους του και στόχο την συνολική απόρριψή του. Γνωρίζοντας, ότι η επιβολή ή όχι του αντιασφαλιστικού μεσαίωνα θα κριθεί, τελικά, όχι μέσα, αλλά έξω από το κοινοβούλιο, στους δρόμους του αγώνα.

4. Ο Συντονισμός καταγγέλλει την κυβέρνηση, το υπουργείο Προ.Πο. και την αστυνομική ηγεσία για το όργιο «προσαγωγών», δηλαδή για τις δεκάδες επίσημα και εκατοντάδες ανεπίσημα, αναιτιολόγητες προσωρινές συλλήψεις. Καταγγέλλει το γεγονός ότι εργαζόμενοι του Συλλόγου Βιβλίου – Χάρτου δέχθηκαν βάρβαρη επίθεση και συνελήφθησαν καθώς κατευθύνονταν στην κινητοποίηση από την αστυνομία, χωρίς κανένα λόγο. Αυτή η παράνομη, πρακτική της Αστυνομίας, υπονομεύει τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες, τις οποίες επέβαλε με αίμα το εργατικό κίνημα, ακόμη και στο Σύνταγμα. Ζητά από νομικούς που υπερασπίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα, τη στήριξή τους στον αγώνα μας με τις γνώσεις, την εμπειρία και τη συμμετοχή τους σε μια «επιτροπή για την ελευθερία του εργατικού και λαϊκού αγώνα», δίπλα στο Συντονισμό.

5. Ο Συντονισμός των σωματείων μετέτρεψε, στα πλαίσια των δυνάμεών του, την αστυνομική καταστολή σε πολιτικό ζήτημα υπεράσπισης του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση. Συνέβαλε αποφασιστικά στην απελευθέρωση των «προσαχθέντων», απαιτώντας να μην ξεκινήσει η πορεία εάν δεν απελευθερωθούν και εάν δεν σταματήσουν οι «προσαγωγές», όπως και έγινε. Παράλληλα, σε συνεργασία με συνδικαλιστές αγωνιζόμενων ομοσπονδιών, επέβαλε την αποχώρηση των ΜΑΤ από τα Χαυτεία και την ακύρωση του σχεδίου τους για εξαπόλυση χημικού πολέμου κατά των διαδηλωτών.

6. Το εργατικό κίνημα και ειδικά η ταξικές δυνάμεις του, βγαίνουν από τις κρίσιμες, πρώτες κινητοποιήσεις κατά του Μνημονίου ΠΑΣΟΚ, ΔΝΤ και ΕΕ, πιο σοφές, πιο αποφασισμένες και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Μπορούμε να νικήσουμε. Καλούμε σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα κατά της Συμφωνίας, του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου και όλων των αντιλαϊκών μέτρων με πολύμορφες κινητοποιήσεις διαρκείας, με σταθμό την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και την ημέρα που θα επιχειρηθεί η ψήφισή του.

7. Για να νικήσουμε, πιστεύουμε ότι κάθε «μικρό όχι» στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο πρέπει να ενταχθεί σε ένα «μεγάλο όχι», ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής καταιγίδας που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το κεφάλαιο με την καθοδήγηση της «τρόϊκας» ΔΝΤ – ΕΕ - ΕΚΤ. Ότι όλα τα «όχι» πρέπει να ενταχθούν στα «ναι» ενός διεκδικητικού, ενωτικού, ταξικού πλαισίου πάλης για την επιβολή κατακτήσεων που αρμόζουν στην πρωτοφανή παραγωγικότητα της εργασίας, στον τεράστιο κοινωνικό πλούτο, στις σύγχρονες ανάγκες, στα δικαιώματα και την υπερηφάνεια της νεολαίας, των εργαζόμενων, των γυναικών και των απόμαχων της δουλειάς. Κάθε «χωριστός» αγώνας, για να νικήσει, πρέπει να ενταχθεί σε ένα συντονισμένο αγώνα διαρκείας των αγωνιζόμενων σωματείων και ομοσπονδιών.

8. Από αυτή τη σκοπιά, ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων καλεί σε συσπείρωση, στην Αθήνα και πανελλαδικά, και άλλων σωματείων και δυνάμεων στις γραμμές του. Μακριά και ενάντια στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Ανεξάρτητα από κομματική ή παραταξιακή τοποθέτηση. Σεβόμενος την αυτοτέλειά τους. Για την αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα.

9. Ο Συντονισμός καλεί όλες τις αγωνιζόμενες δυνάμεις να συντονίσουμε την πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Να συγκροτήσουμε ένα πλαίσιο κοινής δράσης, έμπρακτης και όχι συμβολικής σύγκρουσης, ξεπερνώντας την υποταγή και τη συναίνεση των ηγεσιών ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Στη βάση αυτή, ο Συντονισμός θα πάρει ευρύτερες πρωτοβουλίες απεύθυνσης στα συνδικάτα.


10. Απαιτούμε από τις ηγεσίες των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν άμεσα πρόγραμμα συνέχισης και κλιμάκωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απεργία 20 Μάη 2010