11 Ιουνίου 2010

Δελτίο Τύπου από την ανοιχτή συνέλευση του Συντονισμού Σωματείων

Τη Δευτέρα 7/6/2010 πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση του Συντονισμού Σωματείων, με συμμετοχή εκπροσώπων από περισσότερα από 20 σωματεία που συμμετέχουν στον Συντονισμό.

Στη συζήτηση εκτιμήθηκε ότι ο πόλεμος που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στα δικαιώματα εργαζόμενων και συνταξιούχων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Δεν πρόκειται απλώς για παρατεταμένη σκληρή λιτότητα, αλλά για στρατηγική στόχευση του κεφαλαίου για τη ριζική ανατροπή όλων των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων που κατακτήθηκαν με αίμα από το εργατικό κίνημα, μια πολιτική που οδηγεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους νέους σε φτώχεια και εξαθλίωση.


Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Οι ελιγμοί της κυβέρνησης και οι θεατρινισμοί του Λοβέρδου, η προσπάθειά τους να πείσουν ότι «προσπαθούν για καλύτερες ρυθμίσεις» δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια: ότι όλες οι αλλαγές που συζητιούνται τώρα ως «προτάσεις» έχουν ήδη ψηφιστεί από την Βουλή ως τμήμα του επαίσχυντου μνημονίου κυβέρνησης-ΔΝΤ-Ε.Ε., και αποτελούν νόμο του κράτους! Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους και όλες στα 65 και αυτόματη αναπροσαρμογή των ορίων προς τα πάνω με βάση το προσδώκιμο επιβίωσης (!), μείωση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και συνταξιοδότησή τους στα 60, 40 έτη πλήρους ασφάλισης για την κατοχύρωση πλήρους σύνταξης, «ανταποδοτικότητα» στις εισφορές, δραματική μείωση της αναπλήρωσης, διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων και καμία εγγύηση από το κράτος για τις συντάξεις. Για την πλειονότητα των εργαζόμενων, μετά από 40 χρόνια δουλειά, οι συντάξεις δεν θα ξεπερνούν το ταμείο ανεργίας!

Η «απροθυμία» της κυβέρνησης να καταθέσει το νομοσχέδιο δεν οφείλεται σε κάποια «διαπραγμάτευση» με την τρόικα. Οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της πολιτικής που έχει επιλέξει, πολιτική που την φέρνει αντιμέτωπη με την πλειοψηφία της κοινωνίας, με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι το νομοσχέδιο αυτό θα αποτελέσει ταφόπλακα για το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα και προσπαθούν να ενορχηστρώσουν τον τρόπο να το περάσουν χωρίς να καταρρεύσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι τις μέρες αυτές, η ίδια η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και διάφοροι οικονομολόγοι ή ειδικοί σε διατεταγμένη υπηρεσία προσπαθούν να μας πείσουν ότι αν δεν περάσει η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, η χώρα θα χρεοκοπήσει. Τα «μέτρα» που μας παίρνουν όμως έχουν ήδη οδηγήσει στη χρεοκοπία την εργατική και λαϊκή οικογένεια, προκειμένου να συνεχίσουν την κερδοφορία τους οι Τράπεζες, οι βιομήχανοι, το εφοπλιστικό κεφάλαιο και οι δανειστές της χώρας.


Εκτός από τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαλύσει και το δημόσιο σύστημα υγείας. Ήδη σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία υπολειτουργούν γιατί δεν έχει προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό, ενώ τόσο το νοσηλευτικό όσο και το ιατρικό προσωπικό σε πολλά νοσοκομεία βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα δεδουλευμένα μηνών. Το νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για το «ολοήμερο νοσοκομείο» όχι μόνο δεν δίνει λύση στα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων και δεν προβλέπει καν προσλήψεις προσωπικού, αλλά μετατρέπει τα νοσοκομεία σε ιδιωτικά ιατρεία που θα κυνηγούν «πελάτες» για να επιβιώσουν οικονομικά. Το κόστος της περίθαλψης μεταφέρεται στις πλάτες των ασθενών, την ίδια στιγμή που οι φαρμακευτικές εταιρείες, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, οι προμηθευτές έχουν πλουτίσει με την κατασπατάληση των χρημάτων των ασφαλιστικών Ταμείων.

Εκτός από την ιδεολογική τρομοκρατία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την οργή των εργαζόμενων, η κυβέρνηση καταφεύγει στη δοκιμασμένη συνταγή της έντασης της καταστολής και την προβοκάτσια. Κάθε εργατική κινητοποίηση αντιμετωπίζεται με προληπτικές συλλήψεις και χημικό πόλεμο, που έχει ήδη οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών, ενώ πολλαπλασιάζονται οι διώξεις σε βάρος εργαζόμενων που αγωνίζονται. Είναι αδιανόητο να προσπαθεί η κυβέρνηση να επιβάλλει την πολιτική της με τη βοήθεια των δακρυγόνων, των γκλομπ και των δικαστηρίων.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η απάντηση του εργατικού κινήματος πρέπει να είναι άμεση. Χρειάζονται εδώ και τώρα γενικές απεργίες όχι μόνο για να μην κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά για να καταργηθεί το μνημόνιο κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και όλες του οι ρυθμίσεις και να επιβληθεί μια άλλη πολιτική, βασισμένη στις ανάγκες των εργαζόμενων και του λαού. Η στάση «αναμονής» που τηρούν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ρίχνει νερό στο μύλο της κυβέρνησης. Πόσο μάλλον που, σε μια τέτοια συγκυρία, η ΓΣΕΕ προετοιμάζει το έδαφος για να υπογράψει μηδενικές αυξήσεις με το πρόσχημα να «σωθούν οι συλλογικές συμβάσεις», ενώ το ίδιο το μνημόνιο έχει ήδη θεσμοθετήσει την κατάργησή τους! Η ανεργία αυξάνεται συνεχώς, οι απολύσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη αλλά το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα περί άλλων τυρβάζει και περιμένει… την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για να προκηρύξει απεργία.

Οι γενικές συνελεύσεις των σωματείων, οι κινητοποιήσεις των ίδιων των εργαζόμενων, ο συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων είναι η μόνη απάντηση στην αδράνεια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα το επόμενο διάστημα θα δώσει τη μάχη για:
· Να φτάσει η πρότασή του σε όσο περισσότερα πρωτοβάθμια σωματεία, με σκοπό να δυναμωθεί το αγωνιστικό ταξικό ρεύμα που απαιτεί μια άλλη, νικηφόρα απάντηση του εργατικού κινήματος, μακριά από τα «ξεπουλήματα», τις «συναλλαγές» και τις υποχωρήσεις.

· Να στηρίξει ενεργά κάθε εργατική κινητοποίηση και ιδιαίτερα τις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις και τις διώξεις εργαζόμενων.

· Να αντιταχθεί στην προσπάθεια της ΓΣΕΕ να υπογράψει σύμβαση με μηδενικές αυξήσεις, συμβάλλοντας σε αγώνες για πραγματικές αυξήσεις, που θα προστατεύουν και θα ξεπερνάνε την τεράστια ακρίβεια που επιβάλλεται σαν αποτέλεσμα της ασυδοσίας των επιχειρηματιών και των οδυνηρών φορομπηχτικών μέτρων του μνημονίου.

· Να αντιταχθεί στην καταστολή και να μετατρέψει τις επιθέσεις της αστυνομίας σε πολιτικό θέμα που θα αγκαλιάσει όλα τα κοινωνικά στρώματα.


Για τα παραπάνω αποφασίζουμε:

· Να γραφτεί και να κυκλοφορήσει στους χώρους δουλειάς ανακοίνωση για τη νέα αντιασφαλιστική επιδρομή.

· Να γραφτεί ανακοίνωση ενάντια στη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» και για συμπαράσταση στο δήμαρχο Ελληνικού κ. Γκορτζίδη που βρίσκεται σε απεργία πείνας. Συμμετοχή στην πορεία που θα γίνει στον Υμηττό στις 9/6 για το ίδιο θέμα.

· Στήριξη κινητοποιήσεων στις 14-16 Ιουνίου, όταν οι επιτηρητές της τρόικας θα βρίσκονται στην Ελλάδα για να ελέγξουν την πορεία των «μέτρων», ώστε να φανεί ότι για τους εργαζόμενους είναι ανεπιθύμητοι το ΔΝΤ, η ΕΕ και όλες οι πολιτικές που εκπορεύονται από το μνημόνιο.

· Δευτέρα 14/6, στις 12 μ. κινητοποίηση στα γραφεία του ΣΕΒ, όπου θα συζητιέται με τη ΓΣΕΕ η υπογραφή σύμβασης με μηδενικές αυξήσεις.

· Συμμετοχή στο συλλαλητήριο που έχει εξαγγείλει η ΟΕΝΓΕ για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και περίθαλψης την Τρίτη 15 Ιουνίου στις 7 μ.μ. έξω από το Υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 35).

· Συγκρότηση επιτροπής για το θέμα της καταστολής από τα σωματεία, αλλά και νομικούς, γιατρούς, πανεπιστημιακούς. Ανακοίνωση και συνέντευξη τύπου, παράσταση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

· Συμβολή στην συγκρότηση κινήματος για την άρνηση πληρωμής του χρέους που έχει γίνει θηλειά στο λαιμό του ελληνικού λαού και που η αποπληρωμή του απαιτεί πρακτικά την εξόντωσή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απεργία 20 Μάη 2010