2 Νοεμβρίου 2013

Ποτέ δουλειά την Κυριακή! Όλοι στην Απεργία των συνδικάτων

ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ!
Την ΚυριακΗ 3 ΝοΕμβρη κανΕνας για ψΩνια!
ολοι στην απεργία και στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων!

Η Κυριακή, 3 Νοέμβρη, είναι η πρώτη Κυριακή που θα εφαρμοστεί ο νόμος 4177/2013 ο οποίος ψηφίστηκε μες στο καλοκαίρι από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και κατάργηση της κυριακάτικης αργίας! Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο γυρνούν 104 χρόνια πίσω, στο 1909, οπότε για πρώτη φορά καθιερώθηκε η αργία της Κυριακής!
Καθιερώνουν το άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές, ενώ δίνουν τη δυνατότητα να ανοίγουν ΟΛΕΣ τις Κυριακές του έτους τα εμπορικά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ., λειτουργία που σε σύντομο χρόνο αντικειμενικά θα επεκταθεί στο σύνολο των καταστημάτων. Παράλληλα, ο νόμος προβλέπει την καθιέρωση τεσσάρων εκπτωτικών περιόδων το χρόνο, με εργάσιμη την πρώτη Κυριακή κάθε περιόδου.
Μόνο οργή  και αγανάκτηση μπορούν να προκαλέσουν τα ψέματα περί της τόνωσης της αγοράς, της ανάπτυξης και κυρίως της καταπολέμησης της ανεργίας, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση απελευθερώνει τις μαζικές απολύσεις. Είναι επιχειρήματα το ίδιο φαιδρά με όσα προβάλλονταν για την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων το 2008. Το 1.500.000 ανέργων και το 1.000.000 των απλήρωτων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα δείχνουν πόσο βάσιμα είναι όλα αυτά!
Εξίσου ξεδιάντροπος και προκλητικός είναι και ισχυρισμός ότι το άνοιγμα των καταστημάτων είναι ωφέλιμο για τους καταναλωτές, γιατί τους δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τις «ενδιάμεσες περιόδους εκπτώσεων» και να έχουν περισσότερο χρόνο για ψώνια. Αφού με τα μνημόνια λεηλάτησαν τους μισθούς τους, τους πέταξαν στην ανεργία, διέλυσαν τις ζωές τους με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τους άδειασαν τις τσέπες με τα χαράτσια, κατάντησαν επιδόματα τις συντάξεις, τώρα τους δίνουν την ελευθερία... να ξεχυθούν για ψώνια την Κυριακή!
Στην πραγματικότητα ο στόχος τους είναι διπλός: τσάκισμα από τη μια των εργατικών αντιστάσεων και ικανοποίηση από την άλλη των μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων και των πολυκαταστημάτων των πολυεθνικών. Πρόκειται για ένα ακόμη χτύπημα στις εργατικές κατακτήσεις μαζί με όσες προηγήθηκαν: κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, λεηλασία μισθών, κατάργηση επιδομάτων, μείωση αποζημιώσεων, διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, απογείωση της ελαστικής και της μαύρης εργασίας, εκτόξευση της ανεργίας.
Για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται ότι τα μνημόνια και οι αντεργατικοί νόμοι κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ γίνονται σε πλήρη σύμπλευση και για την ικανοποίηση των συμφερόντων των εργοδοτών. Στόχος τους δεν είναι παρά η διάσωση του κεφαλαίου και των κερδών του, η μετατροπή όλης της χώρας σε μια απέραντη «ειδική οικονομική ζώνη» όπου δεν θα υπάρχει κανένα δικαίωμα, όπου θα κυριαρχεί η απόλυτη εκμετάλλευση, η εξατομίκευση και η υποταγή στην εργοδοτική εξουσία.
Γι΄αυτό και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δεν αφορά μόνο το εμπόριο. Ξεκινάει από κει και θα συμπαρασύρει και άλλους κλάδους (ταχυμεταφορές, αποθήκες, λογιστήρια, τράπεζες κ.λπ.). Η διάχυση του 40ωρου σε 6 μέρες που ψηφίστηκε στο τελευταίο μνημόνιο κρύβει τις απαιτήσεις κυβέρνησης-ΕΕ-εργοδοτών για 6 μέρες δουλειάς, δείχνει ότι αυτή θα είναι η κατεύθυνση για όλους. Όσες ώρες και με όποιες συνθήκες θέλουν αυτοί, χωρίς δικαίωμα στην ξεκούραση και στον ελεύθερο χρόνο, χωρίς χρόνο για την οικογένειά μας και τη ζωή μας.

ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ, ΑΝΕΡΓΟΣ, ΝΕΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, 3 ΝΟΕΜΒΡΗ. ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ.

Αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί! Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίσουμε τις δράσεις και τις κινητοποιήσεις μας σε ένα μαζικό ποτάμι ανατροπής απέναντι στον εφιάλτη των μνημονίων, τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου που ρημάζουν τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΩΝΙΣΟΥΜΕ
ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απεργία 20 Μάη 2010